top of page

Ce este sustenabilitatea in industria fashion?





Pe scurt, termenul de fashion sustainability este un termen umbrela, care cuprinde atat articole vestimentare care au fost create sustenabil, cat si felul in care acestea sunt consumate de catre noi.


Sustenabilitatea are in vedere protectia mediului inconjurator (prin reducerea emisiilor CO2, a poluarii, a deseurilor) dar si a celor care le produc, asigurandu-ne ca muncitorii din manufacturare sunt remunerati corect pentru munca depusa si ca au conditii sigure si umane la locul de munca.

 

Amprentele lasate de Fast Fashion asupra mediului inconjurator



Echivalentul a unui camion de gunoi plin cu haine este ars sau aruncat la groapa de gunoi IN FIECARE SECUNDA. (conform UNEP 2018);


Aproximativ 60% din toate materialele folosite in industria fashion sunt produse din plastic (UNEP 2019);

500,000 de tone de microfibre sunt degajate in ocean in fiecare an, doar din spalatul hainelor-adica echivalentul a 50 de miliarde de peturi de plastic (Ellen MacArthur Foundation 2017);


Industria fashion e responsabila pentru aproximativ 10% din emisiile de carbon create de oameni (UNEP 2018);


Aproximativ 93 de miliarde de metri cubi de apa se folosesc de industria fashion anual (UNCTAD 2020);


Aproximativ 20% din poluarea industriala a apelor provine din industria fashion (WRI 2017);


Industria fast fashion vine si cu costuri umane: in special femeile si chiar copiii din manufactura, care sunt platiti salarii derizorii si fortati sa munceasca cu mult peste orele de munca normale. (UNEP 2018, WRI 2019) In multe fabrici, conditiile de munca incalca drepturile omului (Human Rights Watch) iar chimicalele care se folosesc in productia de articole vestimentare ridica probleme de sanatate lucratorilor.

 

Ce putem sa facem pentru a minimiza impactul major, atat asupra mediului inconjurator, cat si asupra vietii umane?


  1. Less is more.

Poate suna ca un cliseu, dar aceasta zicala este cheia sustenabilitatii, avand in vedere ca in fiecare an, la nivel global, sunt produse cam 100.000.000.000 (miliarde) de articole vestimentare (uluitor, nu?). Pe noi ne ajuta sa ne intrebam: Ce cumparam din punct de vedere calitativ si ca valoare? De ce cumparam acest articol? Cu aceste intrebari in minte, noi cei de la Virgo, am selectionat fiecare articol in parte, atat prin controlul calitatii (materiale, designeri) cat si din punct de vedere estetic, tinand cont de trenduri dar si de piese clasice, care nu se vor demoda, si care ofera continuitate oricarei tinute.

  1. Investeste in articolele tale fashion

Sustine si promoveaza designerii tai preferati, atat cei de renume, cat si cei locali, investind in ceva durabil.

  1. Cumpara secondhand sau vintage

Articolele pre-loved sunt accesibile si reduc impactul garderobei tale asupra mediului. Nu numai tu achizitionezi pre-loved designer fashion ci si Rihanna, Bella Hadid si multe alte vedete, pe care le poti folosi ca inspiratie.

  1. Sustine brandurile care au un impact pozitiv

Nu ca ne laudam, dar e important sa stim ce sustinem si ce incurajam, in tot ceea ce facem. Asigura-te ca te informezi cu privire la ce cumperi, de unde si cum.

  1. Redu consumul de apa

Avand in vedere consumul anual de apa in productia textila, ceea ce putem face este sa fim atenti la acest aspect, atat la consumul nostru de apa individual cand spalam hainele, cat si la materialele din care acestea sunt facute, pentru ca, in productie materialele sintetice consuma mai multa apa ca bumbacul, de exemplu. Echilibrul e cheia.

  1. Ai grija de hainele tale

Extinde viata hainelor ca sa te asiguri ca nu esti un participant major la popularea gropilor de gunoi cu textile. Dupa ce te plictisesti de ele, le poti dona sau revinde, prelungindu-le viata si oferind posibilitatea sa se bucure si altcineva de ele.

  1. Nimeni nu e perfect, dar impreuna putem avea un impact major

Nu trebuie sa traim in padure imbracati in frunze ca sa fim niste consumatori informati si constienti :) E nevoie doar de putina atentie ca sa facem o diferenta semnificativa. Cu totii ne dorim un mediu sigur si sanatos, atat pentru noi, cat si pentru copiii nostri si aceasta este directia in care ne indreptam deja. Fiecare din noi face putinul de care dispune si care, acumulat, va avea un impact major in bine pentru mediul inconjurator, pentru oameni si pentru ceea ce numim cu totul planeta noastra.


Acestea sunt doar cateva din propunerile noastre. Pentru mai multe surse de informare, ne poti contacta direct pe www.virgovintage.ro sau poti cauta direct pe internet mai multe informatii despre sustainable fashion.

  • Surse: Vogue.in, Geneva Environment Network, UNEP, UNCTAD, WRI, Human Rights Watch.



bottom of page